Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag#49: Vecka 48-49

videosöndag brinnande kritik

Videosöndag – Brinnande kritik

 

BIO

The Hunger Games: Catching Fire mini25star, en uppföljare som jag tyckte lite mer om än den första filmen.

Svinen mini3star, Claire Denis senaste film är en ohyggligt deprimerande film-noir om mänsklighetens sämre sidor; så kompakt och omständigt gjord att den inte riktigt funkar som varken thriller eller drama, men den har stil, känsla och är lika fascinerande som obehaglig att se på.

2 Guns mini2star, Marky Mark och Denzel spelar good guys som får jaga pengar från knarkkarteller och korrumperad CIA-Bill Paxton med Texas-brytning. En inte helt obegåvad b-film, men står i slutändan med alltför självsäkra ben på fundamentala klyschor.

You’re Next mini15star, en till raden fundamentala skräckfilmsbesvikelser 2013.

Machete Kills mini15star – eller overkills, om man vill.

jOBS mini15star, en i alla avseenden usel biopic på Steve Jobs med Kelso. Titta gärna på min 5 Second Movie dock.

 

OBS!

Blå är den varmaste färgen recenseras tisdag kväll.

 

RETROSPEKTIV: Mystic River – Retrospektiv är en ny serie där vi tar en titt på äldre filmer gjorda för jämnt tiotal år sedan, till exempel Clint Eastwoods oerhört skickliga dramathriller Mystic River som gick upp på biograferna för nästan exakt tio år sedan, hösten 2003.

 

OCKSÅ: Rösta på Videosöndag som årets filmblogg 2013!

 

DVD/BluRay

Nyheter/Tidigare recenserade

 

Känn ingen sorg mini2star

Monsters University mini3star

The Wolverine mini3star

The Purge mini15star

Vittra mini1star

 

Sex nyheter från veckan som gått

 

nyhet1

1. It’s a Wonderful life… again?

Julsäsongen är officiellt igång i och med veckans mest udda och överraskande nyhet: Ett par independent-bolag har gått ihop för en uppföljare till Frank Capras årliga julaftonsklassiker Livet är underbart från 1946 och Karolyn Grimes, som spelade James Stewarts dotter och väl är en av få ur produktionen som fortfarande lever, har gått med på att vara med i den som en ängel som för originalets George Bailey visar hur världen skulle se ut om han aldrig fötts. Men Paramount, som äger rättigheterna, har sagt sakta i backarna och menar på att producenterna inte äger rättigheterna. De har ödmjukast påstått motsatsen och är öppna för en dialog, som det ju så fint heter. Idén låter, rent spontant, som en rätt gräslig uppföljare av typen Disney spottar ur sig på video men vem vet? Den som lever får se.

 

nyhet2

2. Tolkiens liv blir film

Om inte alltför lång tid går de följande tre timmarna av Peter Jacksons Hobbit-film upp på biograferna och Fox Searchlight har nu beslutat att göra en biopic kort och gott kallad Tolkien som ska skildra Johnny R:s tidiga akademiska karriär, hans tid i första världskriget och, gissningsvis, varifrån han fick inspirationen till böckerna om Midgård. Manus av mer eller mindre okända irländaren David Gleeson som enligt egen utsago är ett ”superfan” av Tolkien. Säga vad man vill. Hollywood vet hur man mjölkar en kossa.

 

Robert De Niro and Martin Scorsese in 2002

3. Scorsese och DeNiro filmar igen

Nyheten som torde göra så att många filmnördar entusiastiskt kissar på sig av förväntan – eller får ont i käkarna av nervositet: Robert De Niro har klämt ur sig att han ska samarbeta med Martin Scorsese i en nära framtid på en gangsterfilm. ”Jag har en till gangsterfilm på gång som jag ska göra med Scorsese” sa han på en presskonferens i London, ”och den är väldigt intressant… Vi håller på att förbereda. Vi har ett manus och Marty har en film kvar att göra så det tar ett tag”. Få duos i filmhistorien har varit sådan dynamit som DeNiro och Scorsese, som matchat varandra både spirituellt och kreativt ända från Mean Streets (1973) till Casino (1995) via Taxi Driver (1976) och Tjuren från Bronx (1980). Otänkbart är (väl?) dock ändå att DeNiro efter en radda mediokra/usla filmer skulle gå tillbaka till någon slags method acting och Scorsese är idag en teknisk mästare mer än en pionjär. Så farhågor finns förstås att det hela blir den cinematiska motsvarigheten till en sämre Rolling Stones-konsert; gamla nummer på gamla ben. Men hoppet är ju det sista som dör.

 

nyhet4

4. Statham vill ha en stunt-kategori på Oscarsgalan

Jason Statham är ute efter att sätta eld i baken på Oscarsakademin såhär hundra dagar innan galan genom att promota tanken om en Oscar-kategori för stuntmen. Trolig inspiration har kommit från att stunt-legenden Hal Needham dog i oktober och möttes av sorgehälsningar från hela Hollywood och ett brandtal från Tarantino (who else). Statham: ”Stuntmen är de som gör jobbet. Sen har du nån snubbe som står framför en jävla greenscreen och gör grimaser som om han gör stunttricket själv. För mig är det som en fars. Jag blir väldigt frustrerad av det, för jag känner dessa [stunt-]koordinatörer. Jag tränar med dem hela tiden och de är otroligt begåvade”. Ingen dum idé, trots att det skulle bidra till fem-tio ytterligare minuter i en redan lång gala. Men more power to Jason, som naturligtvis gör alla sina stunts själv.

 

nyhet5

5. Det ryker om Hollywoods chefsstolar

I en artikel i New York Times  berättar Michael Cieply och Brooks Barnes om hur stolarna står tomma uppe i Hollywood-höghusen efter sommarens ekonomiska ”fiasko” (rätt magstarkt om man tänker på hur Iron Man 3 var en av världens tio mest inkomstbringande filmer, men well well). Det är väldigt många producenter som nu har pekfingret i skjortkragen och till och med giganter som Jerry Bruckheimer har fått sparken, från Disney, efter underskattade floppen The Lone Ranger. Naturligtvis kan Bruckheimer, och majoriteten av dessa producenter, fortsätta jobba någon annanstans, och ja, detta är en trist nyhet, men utifall att det skulle vara så att nästa sommar bjuder på ännu tråkigare och säkrare kort än den som passerat så vet ni nu varför. Folk har fått sparken och ännu sämre folk har ersatt. Eller, vem vet, jag menar varför inte vara positiv, så kommer lite nytänkare som vet hur man gör något kvalitativt som folk ändå vill se. Kanske. Eller inte…

 

nyhet6

6. Scorsese producerar Ebert-dokumentär

En till Scorsese-relaterad nyhet; det var redan känt när Roger Ebert dog att regissören ville göra en dokumentär om den legendariska filmkritikern men inte förrän nu står han som producent på en filmatisering av Eberts memoarer Life Itself. Produktionen kommer crowdfundas och regisseras av Steve James, som regisserade den episka dokumentären Hoop Dreams (1994) som Ebert tillsammans med radarpartnern Gene Siskel älskade så mycket att de promotade den för att folk helt enkelt skulle se den. En kärleksfull dokumentär är att vänta sig, då memoarerna (jag har läst boken) är mycket livsbejakande och då James är en av många filmskapare som står i tacksamhetsskuld till Ebert för att praktiskt taget ha gett dem en karriär. Sen för en som skrivit en magisteruppsats om honom, samt ett in memoriam, är nyheten oerhört glädjande.

 

Veckans läs: Roger Ebert intervjuar Doris Lessing, hösten 1969; två nu avlidna experter på opretentiösa litterära pretentioner.

 

Trailers för nästa veckas premiärer

 

Carrie

Last Vegas

Lovelace

Gloria

 

Filmerna ses i mån av tid, som vanligt.

 

Veckans klipp

En i yngre år sällan skådad Robert De Niro talar någotsånär öppenhjärtligt, avspänt, blygt och awkward med Merv Griffin år 1981 om hans chanser att vinna en Oscar för Tjuren från Bronx (vilket alla redan visste att han skulle göra) samt hans då uppkommande King of Comedy av Martin Scorsese.

 

 

Och om du tycker Merv Griffin är vagt bekant så kanske du sett för mycket eller för lite Seinfeld.

Ett svar på ”Videosöndag#49: Vecka 48-49

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *