📼 Skälmarnas furste (1949)

mini2star

1949 var Orson Welles i Italien och hade sig Skälmarnas furste spelades in just där, i den södra stöveln, och Welles närvaro gör så att det nästan känns som att man bara åkt och hälsat på honom och hittat på en film. Detta trots faktumet att det hela är nobelt och grant. Tyrone Power, forna tiders heartthrob, är adelsmannen som är en hejare på att måla av kvinnor i Titanic-stil. Han hade varit en fattig gamäng hade det inte varit för hans relation till den tyranniske prinsen Borgia (Welles), som i början av filmen vill att den unge målaren ska åka bort till någon provins eller annan för att arrangera ett äktenskap som kan ge honom mer makt – istället finner agenten förstås kärleken och byter sida. Dock inte efter en hel del tradig melodramatik.

Det är en fager men stillastående film, på något sätt typiskt för en tid då man inte vågade peta på det man ansåg ärbart. Den var ovanlig så tillvida att den spelades in i de autentiska italienska miljöerna, och mycket gjordes av Leon Shamroys Oscarsnominerade foto – många scener har flärd (trots att en sådan här produktion typiskt sett skulle gjorts i färg) men let’s face it… filmen vann inte någon guldgubbe för fotot heller (sevärda krigsfilmen På farlig mark gjorde’t).

Det riktiga problemet är dock tonmässigt – å ena sidan är det här ett kostymdrama om rivaliserande kungahus, högadlig dekorum och knivar i ryggen… men dialogen är för platt och tam för att det ska hugga till och bli meningsfullt. Å andra sidan är det en film om den virile hjältens kamp mot den sadistiske, dekadenta gamla stroppen – och filmen försöker sluta med raffel och bataljer… men det är verkligen för tungfotat för att någonsin bli spännande.

Detta är förresten filmen att se för den som fortfarande, såhär tjugo år senare, försöker att övertyga alla om (majoritetsåtsikten) att Episod I var en så himla hopplös historia. Skälmarnas furste är dels den typ av film som Episod I försökte vara och dels den verkligt misslyckade versionen.


Prince of Foxes. 1949 USA 107 min. sv/35mm/1.37:1. R: Henry King. S: Tyrone Power, Orson Welles, Wanda Hendrix, Marina Berti, Everett Sloane, Katrina Paxinou, Felix Aylmer, Leslie Bradley (okrediterad), Eva Brauer (okrediterad), James Carney (okrediterad), Ludmilla Dudarova (okrediterad), Franco Corsaro (okrediterad), Joop van Hulzen (okrediterad), Ves Vanghielova (okrediterad). Efter en roman av Samuel Shellabarger.

försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *