📺 Tre kronor – avsnitt 101

Pamela spionerar utan anledning.


Avsnitt 101. ”Dra åt helvete, jag är sjuk” är rubriken på Svenska Dagbladets förstasida efter Kottens sjukhusbesök i förra avsnittet. Birgitta kan inte följa med Ernst till hans älskade smultronställe Koltäppan eftersom hon börjar sin kurs. Janet är uttråkad. Larry föreslår att hon kan brodera och hon nitar honom. Därefter deppar han på Tre kronor med lapp för näsan. Kotten freakar på Jackie om hennes relation till Pamela – sedan är han hotfull mot Pamela och säger att hon ska vara “jävligt passiv!” Varken Ulrika eller Alva vill gå till “polisen” (dvs Kassler) för att prata om våldtäkten de båda varit utsatta för. Taggen tvingar Alva, som erkänner för Kassler att det finns en våldtäktsman, inte ett UFO, i Mälarviken. Han lirkar ur henne att Ulrika är den andra överlevaren. Birgittas första dag på kursen blir lite ångestladdad eftersom alla andra är yngre än hon – dessutom blir hon dissad av den bitchiga läraren Reidun Bindestam eftersom hennes kunskaper är förlegade. Taggen har kommit in på ”Nyckelbenets” konstskola och Tanja kallar honom “Mälarvikens Picasso”. Hon försöker även spå Larrys framtid genom tarotkort. Han undrar om hon verkligen tror på sånt hokus-pokus, men blir sedan genast engagerad i sitt öde. Sen haffar han Taggen med Sussi som nojsar på delit. Ernst säger förlåt till Kotten för att han attackerade honom på sjukhusbädden. Naturligtvis svarar han genom att patetiskt smöra; Ernst försäkrar att inget är förändrat och att han fortfarande är en stor idiot. Även Larry besöker Kotten med ett strategiskt placerat sexpack Three Hearts. Någon random sköterska sjasar dock iväg honom och sen ringer Kotten till kansliet med en alldeles egen telefonkiosk (med telefonkort) som han har på rummet för att avsluta värstingprojektet och göra familjen Karlsson-Persson hemlösa igen. Pamela berättar för Gunvor att hon är ihop med Jackie. Gunvor reagerar snällt men nervöst och erkänner att hon tycker det är konstigt. Kassler ska skära upp en skiva gurka men hugger nästan av sig fingret. Det är blod överallt och han svär på finska. Medan han blodar ner hela disken övertygar han en illamående Abby att anlita ”en värsting” (dvs Janet) till delit. Larry tar sig ett ”karlasnack” med Taggen om Sussi och försäkrar att han får en smäll om hon blir på smällen. Han ger honom även en stor påse kondomer och en grogg. I en helt orimlig scen tar Kassler in en blödande, illegal flykting på sjukhuset för att sedan bli upprörd när Shaisteh vill ge honom vård. (Vad gjorde han där med honom till att börja med?) Han kallar henne för “infödingshäxa” och blir bortjagad av Jackie. Janet försöker lik förbannat brodera när Taggen träffar familjen. När de hör att han är konstnär så försöker de kränga en stulen Chagall. Alva polisanmäler våldtäkten medan Samuel fortsätter tjata om Doktor Roland. Familjen Koriander lämnar sjukhuset i samlad trupp när Kotten får åka hem – Kotten tvingar Jackie att inför sina barn avslöja att hon varit otrogen, medan Kotten lovar att allt ska bli bra nu. De kramas och hoppar in i en taxi men blir på klassiskt Tre kronor-manér sedda av Pamela som utan anledning står och spionerar, tre meter bort men ändå helt osedd. Larry bygger upp avslöjandet med Janets nya jobb genom att ge henne fotmassage och choklad – när han väl berättar det för henne får han dock en till snyting. Birgitta ältar om att hon är för gammal för kursen men Ernst ger henne en smörig middag med tända ljus och fortsätter babbla om Koltäppan. På natten väcker Shaisteh flyktingen ur sin sjukhusbädd och hjälper honom fly.


Krediterad manusförfattare: Jacob Beck-Friis.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Kassler återgår till sina rasistiska Bad Cop-rötter i det här avsnittet. Å andra sidan är han så badass att han skär upp handen med flit för att äckla Abby till att anlita personen han vill.

Homosexualitet, invandrare, kriminella som vill leva ett gott liv. Serien börjar här, på tal om det, återgå till sina socialt intresserade rötter. På liknande sätt påminner Birgittas kursångest om Hans Wästbergs way back in säsong 1.

Scenen när Jackie och Kotten ska berätta för barnen att hon varit otrogen är plågsam, dels för att situationen är pinsam, dels för att scenen är så knakigt gjord.

På tal om det, såg ingen Pamela som stod och stirrade tre meter bort?

Att Kotten har en egen telefonkiosk på sitt sjukhusrum är Luis Buñuel-nivå av surrealism.


Citat

”Hon försöker förgifta oss med sin jävla pudelgryta” / Janet om Gunvors matlagning.

”Ni två kan ju flytta ihopa nere på långvården!” / Janet, medelst skånska.

“Söp henne en sannsäck!” / Kassler om Janet och Larrys näsa.

Kassler: Jag ska se vad jag kan göra. Men arbetslösheten är ganska stor….
Larry: Och vad tror du att Salvekvick kostar?

“Tig!” Ernst till Kotten.

”Sära lite smörgåsar va. Å hålla på me grönsaker det behövs ingen utbildning för det hehe… AJ! Perkele saatan!” / Kassler skär sig.

”Kolla Abby, man ser benet!” / Tanja, om Kasslers slint.

”Titta fan, jäklar va de rinner…!” / Kassler om sitt eget blod.

”Vad ville Mumin såhär dags?” / Janet, på tal om Kassler.

”Det är inget allvarligt, bara en liten historia” / Kotten, om Jackies otrohet.

”Inga bebisar eller annan skit” / Larry till Taggen.

”Skål för min lilla skolflicka!” / Ernst, varpå Birgitta (aka Christina Schollin) skrattar alldeles för genuint.

”Eru inte klok?” / Janet säger det två gånger.


Säsong 9


Tre kronor

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *