📺 Tre kronor – avsnitt 102

Janet omfamnar Abby medan Tanja ser förskräckt ut.


Avsnitt 102. Kotten steker ägg på morgonen och är peppad på det här med att familjen Koriander ska bli ”en riktig familj”. Ingen annan i familjen är dock övertygad. Tanja och Abby gör reklam för aftonens UFO-landning vid Vattentornet – sen får Tanja komplex för att hon inte är lika snygg som Modesty Blaise. Hela familjen Karlsson-Persson ger Janet en psykande silent treatment tills hon går med på att ta jobbet på delit. Kotten blir intervjuad i trädgården och gör en löjlig fotosession om hans nya liv som trädgårdstomte, men en seriös reporter påpekar att åklagare van der Bast påstår att han fifflat med partiets pengar. Birgitta och Ernst anländer till Koltäppan men det slutar bara med att han gaggar i oändligheten om koma-Emma. Sen har de en stel middag med den reformerade familjen Koriander, där Ernst på tal om ingenting säger att de ska flytta dit. Birgitta blir ställd men säger inte ifrån. Det gör däremot Ulrika, som freakar på att ”ingen tänker på mormor”, sedan går hon mycket högljutt till sitt rum. Kassler tar Janet till Tre kronor. Hon tycker allt stinker fram tills dess att hon träffar Abby, som hon tycker är en svart liten läckerbit. Hon utbrister n-ordet, omfamnar hans huvud och insinuerar både det ena och det andra, medan Tanja ser förskräckt ut. Sedan överöser hon honom med rasistiskt kodade anekdoter om sina exotiska resor i Afrika med sin väninna Gittan. Samuel fortsätter jiddra om UFO:n för Alva och vill att hon ska följa med när dom landar vid Vattentornet. Hon lovar att följa med om hon får bränna hans teleskop om det inte kommer några utomjordingar. Samuel går med på den dumma dealen. Kotten träffar Eivor på sjukhuset. Han pratar hoppfullt om sitt nya familjeliv, samtidigt som han lyssnar på sin eventuella oäkting sparka i hennes mage. Många har kommit till UFO-mötet bland annat den creepy Doktor Roland och en mycket synbar Statoil-truck. Kassler ska komma och hämta flyktingen men han har ju försvunnit. Kassler fattar att det var Shaisteh som smugglat undan honom. Kassler går och freakar på henne, och hotar samtidigt hennes barn Asrin som av någon anledning också är på sjukhuset. Ulrika är på väg till UFO-mötet när en blottare helt random dyker upp och visar snoppen. Clark dyker upp på tal om ingenting och jagar bort honom. Birgitta freakar på Ernst för att han var pinsam på middagen. Jackie säger i sin tur till Kotten att de behöver gå till en familjeterapeut. Samuel håller ett brandtal på UFO-mötet vid vattentornet. När kvällen kommer uppstår ett ljus på himlen – det hela håller på hur länge som helst till det naturligtvis visar sig att det inte är ett UFO utan en polishelikopter. Total tumult bryter av någon anledning ut och Samuel börjar nästan gråta av besvikelse.


Krediterad manusförfattare: Pia Gradvall.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Aaaaaaaallltsåååååååååå… Janets sexuella rasse-trakasserier på Abby kräver dödens skämskudde att ta sig igenom. Samtidigt är de ganska progressiva för sin tid, med tanke på den otypiska genustwisten.

Det tog alltså tre säsonger för dem att få ett slut på UFO-ståhejet.

”Blottaren” borde vara ett av Tre kronors mest ihågkomna och klassiska ögonblick.

Larrys silent treatment är komplett med solglasögon. De har även ställt gurkan upprätt på frukostbordet av någon anledning.

Konstiga ljud kommer från Clarks näsa hela avsnittet. Det verkar som att han ska vara förkyld, för alla säger åt honom att snyta sig.

Tanja har av någon anledning värsta kollen på Modesty Blaise.

Jackie och Pamela har samma blå skjortor.

Ljudet av trappor och dörrsmäll när Ulrika lämnar bordet är absurt övertydligt, ungefär som om någon står utanför bild och stampar med fötterna.

Fantastiska blipp blopp-ljudeffekter och ”rymdmusik” vid UFO-landningen.

Generellt sett inte så pjåkigt fotat avsnitt – snygga bildkompositioner och Hitchcocks in- och utzoomning i slutet. MVH nörden.

Familjen Karlsson-Persson har kvar Drömkåken och Siste actionhjälten-VHS:erna som Reine ägde back in the day.

Om inte Doktor Roland är våldtäktsmannen är jag Gunde Svan.

Ett sådant avsnitt där eftertexterna kommer med pianoversionen av seriens titelmelodi. Vi ska alltså tycka att Samules UFO-fail är… tragisk? Eller kanske bara ”lite ledsam sådär”.


Citat

”Vadå får man snacka nu eller?” / Clark hänger inte med på när silent treatmentet är slut.

”Steget från partiordförande till trädgårdstomte är ganska stort, vad var det som hände egentligen?” / Skånsk reporter med tappert Varan TV-liknande stoneface

Janet: Du är inte så noga med ålder va? Eller att jag har ring på fingret?
Abby: Hjälp. Vad är det som händer här?
Janet: Vad det är som händer? I mitt hjärta händer det kärlek! Kärlek! *Morr*

Janet: Jamen fattar du inte vart vi var nånstans?
Abby: Vadå, Pite havsbad?
Janet: Amen dumma dig inte, va. Vi var ju i Gambia! Ditt hemland!
Abby: Grattis. Uganda.
Janet: Jaja men det är ju nästan samma sak!

Jackie: Har du cyklat?
Skadat barn: Ja.
Jackie: Omkull också… va?

”I’m a Karlsson-Persson…!” / Larry

”Det är sån där brijeee!” / Larry, ostkännaren.

Eivor: Det var precis som vi trodde. Han har fått hjärnskakning.
Kassler: Ja, men nu har det skakat färdigt.

”Nu slutar vi leka det här kurragömma…” / Kassler.

Blottaren: Hejsan lilla gumman!
Clark: Det där vad den minsta jag har sett du. Behåll den för dig själv.

Clark: Käften, ge hit, det står ju gratis.
Abby: Ja, om man är rymdvarelse ja!

”Det här är fullständigt sjukt.” / Taggen


Säsong 9


Tre kronor

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *