📺 Tre kronor – avsnitt 104

Clark och Ulrika tar en ride.


Avsnitt 104. Stämningen är kallare än någonsin hos Korianders – Jackie sitter och tittar på TV4:s rullande TV-tablå i apati, men Kotten bara klagar på att det inte finns någon frukost. Eivor gullar med sin nya bebis och tittar på ett creepy VHS-band som Sten Frisk har spelat in, där han babblar obegripligheter om kulörta himlar, medan han lovar att ”mycket snart får vi omfamna varann”. Kassler är nu väldigt gullig mot Shaisteh. De tar en ”romantisk promenad” till tonerna av lökig spansk gitarrmusik och han ger henne sitt nummer om det nu blir så att hon ska ”silljas”. Tanja pushar Abby till att ta ett snack med Janet, men det slutar bara med att hon nyper honom i rumpan igen. Samuel är besatt av Alvas våldtäkt och har gjort en sju namn lång lista över alla misstänkta, men Alva försöker istället prata om Gandhi. Samuel är övertygad om att Jojje är den skyldige – han försöker övertyga Kassler som avfärdar hans pojkvaskeri. Samuel reagerar genom att ändra sin huvudmisstänkta till Doktor Roland. Kotten går till Eivor och ynklar sig eftersom alla hatar honom – hon förklarar så fint hon kan att inte heller hon vill ha något med honom att göra. Janet freakar på Tommy och Clark som snott vinterdäck. Sten har uttalat sig i tidningen om Kottens ohederlighet. Norton berättar för Larry att han känner Sten och han är satan själv. Shaisteh och Birgitta har ett förtroligt samtal om hur det är att vara misshandlad. Samuel pratar med någon i telefon som ger Doktor Roland alibi. Han stryker honom från sin lista (han har även, av oklar anledning, strukit Jojje). Ulrika är ute och går när en MC tvärnitar framför henne. Det visar sig vara Clark. Han bjuder henne på en ride till tonerna av töntig rockmusik, sen blir de jagade av en polisbil. Clark kör in bakom ett berg vilket polisen tydligen inte ser. Ulrika försöker läxa upp honom men de hånglar istället. Jackie går och freakar på Eivor som avslöjar att Eivor och Kotten varit med varandra fler gånger än bara en varpå Jackie drabbas av någon slags spirituell kollaps.  Ernst vill gå på promenad och (såklart) åka till Koltäppan i helgen. Men Birgitta är (såklart) fortfarande upptagen med sin kurs. Dessutom tycker hon att Koltäppan bara är ett monument över koma-Emma och hon antyder att han borde sälja stället. Familjen Karlsson-Persson sitter och spelar Tjuv & polis när Kassler kommer in och säger att de ska vara utflyttade om två veckor. Jackie sitter på Mälarmötet och dricker något odefinierbart när Pamela motvilligt sätter sig för en sen dejt. De har en smetig dialog om bitter skuld och skam. En trött skånsk bartender säger minst tre gånger att de stänger. De bestämmer sig för att gå hem till Pamelas.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist.

Krediterad regissör: Tomas Laustiola.


Kommentar

Avsnittet är regisserat av TOMAS LAUSTIOLA, krediterat i VERSALER. Tomas Laustiola spelade alltså Charlie tidigare, fyi.

Extra mycket övertydliga musikspår och ljudeffekter i serien nuförtiden – det hjälper när allt babbel blir för tjötigt. Fast bakgrundsljuden är mixade lite för högt. Jag borde inte ha lagt märke till någon i ”bakgrundssorlet” som säger ”ah, inte moderat”, vilket använts i åtminstone två avsnitt… MVH nörden.

Undrar om det är samma MC som Klimax hade.

Clark och Ulrika har inte mycket till hångel egentligen. Man ser mest hans bakhuvud och så hörs – återigen – väldigt högljudda slafsljud. Eventuellt är de också återanvända från tidigare säsonger.

Scenen där Kotten kommer till Eivor är skum. Först är han inte i bild och ett högt c ligger på ljudspåret och det ser ut som att hon ska bli mördad. Jag fattar inte hur de tänkte där.

Samuels våldtäktslista psykar mig. Förutom Abby, Tommy, Clark och Jojje står även ”Oscar”, ”Kenneth” och ”Jacob” på listan. Vilka är dessa tre?! Hur har han kommit fram till dem? Irriterande att det finns tre osynliga karaktärer till i närheten!

Samuel har ärvt Klimax’ obligatoriska Backstreet Boys-frilla.

Ändå rätt coolt att de verkar öppna dörren för slutet i nästa säsong redan här.

Korianders kylskåp är helt tomt. Det är väl därför det inte finns någon frukost… ingen har handlat.

Alva har samma historiebok som jag hade i högstadiet. Skulle säga att jag börjar bli gammal… men jag skriver ju det här, så det talar väl för sig självt.

På TV-tablån som Jackie kollar på kan man se att ”Skilda världar” går 18.30. Går även ”Tre kronor” i Mälarviken? I så fall är det ju riktigt utspejsat.

Att Kassler ska falla för Shaisteh är fint men helt random.

Älskar Sussis gula plastklocka.

Kotten delar förstasidan på Expressen med Peter Dalle, som har en ”ny filmsuccé” samt ”dansbandskungarna” som ”bildar ny supergrupp”.

Börje Ahlstedt är på en helt annan växel än de andra skådespelarna. Han måste upprepa sina repliker, vifta med händerna och slå på sina medskådisar för att få igång dem.


Citat

”Han är inte alltid på TV, bara just nu” / Eivor till sin bebis om TV-Sten. Överlag en skum metareplik dock. Jag menar, de är ju alla på TV!

”Varje gång någon beställer en skinkmacka så tar hon ju det bara som en ursäkt för att få nypa i dina skinkor!” / Tanja om Janet till Abby.

”Snart finns det ju inget kvar å plundra och då måste man ju dra vidare” / Clark, om att familjen måste flytta.

”Jag är hellre rik och körd än fattig och körd” / Clark.

”Vadå, min lilla pumpkapaj…?” / Abby hittar på nya ord.

”Jag har gjort en lista på alla killar som skulle kunnat våldta dig.” / Samuel till Alva.

”Dessutom kan vi inte åka till Peru och förhöra Jojje, med en fickvarm kladdlapp som grund.” / Kassler.

”Ni ska nog få vad ni är värda… ni ska få varsin fet smäll på flabben! Och då snackar jag bara om förrätten!” / Janet

”Han kan ha en kollektbössa i ena handen och en granat i den andra.” / Norton, om Sten Frisk.

”Stavas Frisk, uttalas Satan!” / Norton på returen.

”Schysst att du titta in Bengan, vi sitter just och spelar Tjuv & polis va, men det är ju ingen som vill vara snut så du kanske kan hoppa in?” / Larry till Kassler.

”Du tror att av en puss blir allt bra eller? Det måste ju åtminstone va två…” / Ulrika

”Men morsan jag hade ju precis rånat en bank nu!” / Clark, efter att Janet tjongar Tjuv & polis-brädet upp i luften.

”Jag lär ju inte bli årets svensk, precis.”
”Tur att man inte kan bli det längre”
/ Kotten, Kassler och tidens bortglömda journalism.

”Du är ju inte klok!” / Ulrika


Säsong 9


Tre kronor

No Responses

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *