Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

💿 2 Fast 2 Furious (2003)

Den första filmen var lite gullig, som ett barn som leker vuxen, dricker Pommac och lÄtsas att det Àr öl.

Uppföljaren representerar, med obönhörlig konsekvens, hur det barnet gÄr in i en Àngslig pubertet.

Det Ă€r en lite deppig syn, redan förvarnad i den desperata titeln yo. Ungen Ă€r nu pĂ„ vippen till att faktiskt smyga till sig en starköl och testa cigaretter bakom parkeringsplatser. Attityden Ă€r liksom mer kaxig och helt humorbefriad. Lek och fantasi har bytts ut mot maskiner och teknik. Detaljer Ă€r plötsligt mer intressanta Ă€n helheten. Och vem behöver förresten mammas mat nĂ€r det finns McDonald’s.

SÄ, ja, suck. Vrom vrom. Fast mycket streetracing blir inte av i 2 Fast 2 Furious. Den enda karaktÀren frÄn ettan Àr Paul Walker, som nu Àr laglös i en kvart eller sÄ innan FBI plockar upp honom för att infiltrera en slemmig skurk (Colm Feore) med Tony Montana-komplex. Jag antar att Vin Diesel inte var intresserad sÄ Tyrese Gibson fÄr hoppa in frÄn avbytarbÀnken som kollegan. Eva Mendes Àr redan infiltrerad hos skurken i Notorious-stil.

Resten
 försvinner, fĂ„r man vĂ€l sĂ€ga. Nog för att filmer om tjuvar, poliser och snabba bilar inte behöver vĂ€rldens bĂ€sta manus men ursĂ€kten till story Ă€r hĂ€r sĂ„ tunn att man ser filmen som i en konstig dimma. Först har vi en scen dĂ€r folk kör bil vĂ€ldigt fort. Sen kommer en annan scen dĂ€r folk hĂ„ller pistoler mot varandra. Sen kommer en scen dĂ€r folk har nĂ„got grĂ€l om att den ene Ă€r ditt och den andre Ă€r datt, nej men att du Ă€r, amen du dĂ„! Sen kommer en till scen dĂ€r folk kör bil vĂ€ldigt fort. Det ser vĂ€ldigt sjĂ€lvklart ut alltihop men Ă€rligt talat Ă€r det svĂ„rt att förstĂ„ hur allt hĂ€nger ihop.

Det Àr faktiskt precis som nÀr man försöker prata med en nybliven tonÄring, som med halvdan entusiasm förklarar nÄgot som tydligen Àr viktigt att förstÄ men som samtidigt inte verkar vare sig relevant eller sammanhÀngande. Amen assÄ orka. Lite sÄ kÀnner jag för 2 Fast 2 Furious, eller kanske rÀtt fett mycket yo.

FREDRIK FYHR

3 svar pĂ„ ”💿 2 Fast 2 Furious (2003)”

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *