📺 Tre kronor – avsnitt 112

Clark har naturligtvis hamnat i ett koma.


Avsnitt 112. Familjen Karlsson-Persson är samlade runt Clarks sjukhusbädd – han har naturligtvis hamnat i ett koma. En hop förväntansfulla ungdomar möter Sten Frisk, som anländer till sitt nya hus med Eivor, genom att slå ihop händerna och utropa ”Hej Jesus!” Clark önskar livstid till Kotten men han får bara tre månader fängelse för rattfylla men kommer inte få sitta av tiden förrän ”i sommar”. Gunvor har föreningsmöte för Tre kronor. De söker en ny hyresgäst och tydligen har en mycket generös norrman hört av sig och betalat flera årshyror. Samuel hittar ett random bonzaiträd som han går med till Sten, som sen säger att han arbetat på det i flera år. Han babblar sedan en hel del om intelligent design och lockar över Samuel till hans företag, som tydligen säljer kokböcker ”och annat”. Kotten går till sjukhuset med en ask choklad till koma-Clark för att be om ursäkt. Istället står han som en patetisk gubbe i lådan bakom ett hörn och tjuvlyssnar på Larry som freakar över det låga fängelsestraffet. Efter Farhad kommer nu en till iransk man och letar efter Shaisteh på sjukhuset. Birgitta blir oroad, men det visar sig att det är hennes kusin Amir från Malmö och Shaisteh glädjefreakar istället. Taggen och Samuel snackar om Alva och Ulrika bölar med Sussi om Clark. Alla utom Samuel har dåligt samvete och känner att Clark kanske inte är någon våldtäktsman. Kotten försöker be om ursäkt för Karlsson-Persson igen, nu medan de tittar på någon monsterfilm. De är direkt mordiska mot honom. Det visar sig att Tre kronors nya hyresvärd är företaget ”HelGon”, det vill säga Sten Frisk, som kommer med sina slavar och skriver på kontraktet innan Gunvor hinner bli misstänksam. Kotten kan inte betala sin hotellvistelse eftersom hans kreditkort är spärrat. Det blir konstig stämning när Amir och Kassler blir introducerade för varandra. Amir erkänner sen att han är lite oroad över att Kassler är polis. Sen berättar han att han just kommit undan en razzia, eftersom han är efterlyst och i landet illegalt så det kan ju ha något med saken att göra. Taggen har gjort en kopia på Munchs ”Skriet”. Norton är imponerad över Taggens talanger och Larry kläcker genast tanken att kränga den. Pamela pushar Jackie om att skaffa barn när Kotten ringer på och passiv-aggressivt försöker bjuda in sig själv, eftersom han inte har någonstans att bo. Norton försöker prata om framtiden med Tommy men det slutar bara med att de går igenom gamla kriminella historier ur deras förflutna. Sten står inför sina slavar med en karta och en massa knappar. Via en otroligt babblig bön hetsar han dom till att ”sprida budskapet” till ”varje bakgård i människors sinnen” med mera. Kotten huttrar runt i natten, sätter sig under en bro och glor.


Krediterad manusförfattare: Mikael Rundquist

Krediterad regissör: Thomas Kaiser


Kommentar

Så, Per Ragnar gör entré på riktigt, som en kobra i en leksaksaffär. Trots det ostiga eftermälet är karaktären faktiskt rätt så ruggig på riktigt. Luften har däremot gått ur flera andra skådespelare, förmodligen för att alla vet att det är sista säsongen.

Clarks koma skildras i en nästan 1.30 lång scen utan dialog. Han är faktiskt den fjärde Tre kronor-karaktären att hamna i ett koma, så så himla speciellt är det inte.

Äckliga ljudeffekter vid frukosten i början.

Gillar den skeptiska flyttgubben – den enda som tycker Sten är konstig.

Samtidigt som Sten anländer till Mälarviken går kyldisken på Abbys Deli sönder. Är det någon slags kosmisk voodoo på gång?

Sten ska laga en ”alldeles speciell måltid” åt Eivor, men vi får aldrig se vad det blir för gott.


Citat

Larry: Clark fixar det här
Tommy: Ja brorsan har ju alltid vart lite svår att väcka.

Jackie: Det kommer att kännas mycket bättre när du till sist har sparat ihop till din stjärnkikare.
Samuel: Teleskop mamma. Det heter teleskop!

Birgitta: Nämen han var faktiskt riktigt trevlig idag iallafall!
Jackie: Fast det är tyvärr inget ovanligt drag hos psykopater…

”Det är ingen vits att slå på en dynghög. Man blir bara kladdig om fingrarna.” / Larry ”mörkret” Karlsson-Persson till Kotten.

Norton: Han måla då så olika… olika tekniker kallas det.
Larry: Som Volkswagen då.
Norton: Volkswagen.
Larry: Ja det finns ju olika. Det finns ju en bubbla, cab, passat, folkabuss va, Carmengia…  men alla är ju Volkswagen!

”Det var så jag tänkte också…”
”Man vänjer sig väldigt snabbt”
/ Loopade statiströster. På loop.

”Ah, inte moderat” / Ah inte moderat-rösten

”Det här är ju helt sjukt!” / Samuel

”Det är inte klokt jag vet” / Sussi


Säsong 10


Tre kronor

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *