📺 Tre kronor – avsnitt 114

AIK-snubben matar Pamela med oliver.


Avsnitt 114. Gunvor är deppig för att burgern nästan brunnit ner. Norton är övertygad om att Sten ligger bakom det. Sten själv är redo för en brutal predikan på Tre kronor. Han har inget som helst tillstånd utan klampar bara in hos Abby som freakar om saken. Sen övertalas han ändå av Sten på ett passiv-aggressivt sätt. Ernst freakar på Jackie för att hon höll på att dra ut pluggen på koma-Emma. Hon freakar tillbaka eftersom hon listat ut att han alltid vetat om hennes läggning och att han överhuvudtaget curlat hela hennes liv. Kassler går för att förhöra Clark fastän han ligger i koma. Stens gudstjänst på Tre kronor blir en gapig historia där alla ber för Clark. Tommy blir rörd. Sen sjunger Eivor ”lammets blod” och Sten håller ett brandtal om sin kollekt. Tommy funderar på vart de låser in den. Det visar sig såklart att branden på burgern var anlagd. Gunvor vill outa Sten för polisen men Norton börjar prata om kriminell yrkesheder. Han går till Stens predikan för att psyka honom och lyckas för ett ögonblick mucka fram hans rätta jag. Sten verkar sen gå och handla för han träffar Luffar-Kotten som står och pantar burkar. Sten kallar Kotten för ett skam för människosläktet och går sen därifrån. Kassler hittar Amirs efterlysning på ett fax. Han går och freakar både på Shaisteh och Amir. Sten bjuder hem Samuel på middag, vilket Eivor tolkar som en hämnd på Kotten men Sten bara avvisar henne på ett passiv-aggressivt vänligt sätt. Taggen går till Sussi med en tavla för att han älskar henne. Norton är mindre sentimental och vill sälja Taggens tavlor för att på något oklart sätt attackera Sten, även om Taggen lovat Sussi att inte lockas av ”snabba pengar”. Kotten håller på och lirkar ut en flaska ur en återvinningsstation när två hotfulla, finlandssvenska uteliggare kommer och nitar honom eftersom han är på ”deras område”. Stens middag med Samuel visar sig vara en gryta med koriander, i hans ära. Innan de äter ber de dock en bön för Kotten, fastän alla utom alla vet att Sten hatar honom. Luffar-Kotten går till Stadsmissionen där Jackie volontärar. Det blir trist stämning medan hon plåstrar om hans läskiga sår. Sen klampar Bobban Uscheberg från Träsk-TV in med en kameraman. Han letar efter en ”uteliggarpanel” i hans TV-program ”Alltinget” men blir såklart istället helt fixerad på Kotten. Under tiden sitter Pamela på baren och ringer frustrerat efter Jackie. Istället blir hon uppraggad av en snubbe i AIK-piké. Bobban Uscheberg mutar Kotten till att hänga ut sin misär och sitt elände i TV. Sten klampar in hos koma-Clark för att väcka honom till liv. Larry och Janet är skeptiska. På baren matar AIK-snubben Pamela med oliver och viskar i hennes öra. Sten håller sin intermission över Clark och han vaknar mirakulöst nog ur sitt koma.


Krediterad manusförfattare: Karin Gidfors
Krediterad regissör: Thomas Kaiser


Kommentar

Just när man trodde att serien skulle hålla sig på mattan slänger de in en Bobban Uscheberg på ett hörn. Spelad av Fredrik Dolk, som passar som en vante i sammanhanget.

Avsnittet börjar med en närbild på burgerns sönderbrända läskback, naturligtvis fylld med ruinerna av Zeunertsflaskor. Härligt överdriven fiolmusik spelas i dess ruiner… men burgern är helt oskadd i resten av avsnittet.

Bronshjältarna-affischen hänger, tamejfan, fortfarande kvar på Kasslers kontor. Bortsett från Kenta är den affischen det enda som kommit tillbaka till serien.

Gillar Stephen King-vibbarna över Sten Frisk. Först den hotfullt blinkande läskkylen och nu riktiga healingkrafter.

Varför går Kassler för att förhöra Clark när han vet att han ligger i koma?

Jackie säger till Pamela att hon ska till Stadsmissionen men ändå sitter Jackie på ”baren” (vilken det nu är) och blir sur över att hon inte går att få tag på.

Det enda Pamela gjort hittills i säsongen är för övrigt att pusha Jackie om barn. På liknande sätt är Ernsts gagg om Emma praktiskt taget det enda han gjort i tre säsonger.

Uteliggaren får till ett härligt ”pscht”-ljud med sin näve trots att han har virkade tumvantar på sig.


Citat

”Aldrig mer våld än nöden kräver!” / Nortons budord.

Sten: Allt jag behöver är två timmar av din tid, mellan elva och ett.
Abby: Men då är det ju lunch!
Sten: Ja men du förstår att då får ju människor… andlig spis!

”Släpp in gud och hans sällskap… men se till att dom är hungriga efteråt!” / Abby

Tanja: Megabra!
Sten: Megabra, det är ett utmärkt uttryck, det ska jag verkligen lägga på minnet.

Sten: Ge nu Jesus vad han förtjänar. Ge honom… hela dig!
Abby: Och hela… din plånbok…!

”Den där e våååår!”

”Nehe du gubbe lilla, den här är kommunens”
/ Uteliggaren och Kotten.

”Du kan väl gå runt och ta lite bilder. Skakiga händer som har en kopp soppa. Rödsprängda ögon, halmstumpar, ja du vet vad jag menar.” / Bobban

”Det är du som är den där religiösa dåren, ja, jaha!” / Janet har fortfarande bra koll på de tidigare säsongerna.

”Det är så jag tänkte också”
”Ja man vänjer sig ju fort”
”Ah, inte moderat.”
/ Mälarvikens robotar

”Det är ju inte klokt, egentligen” / Norton


Säsong 10


Tre kronor

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *