📺 Tre kronor – avsnitt 117

”Bestraffning!”


Avsnitt 117. Tommy och Norton åker och fiskar. Pamela kommer hem från Klimax i Linköping för att säga förlåt för att hon varit så dum. Jackie berättar att hon ”gjort det” med Kotten och då sticker hon igen. Tanja ska gillra en fälla åt våldtäktsmannen genom att använda Ulrika som lockbete. Hon accepterar tveksamt. ”På Shaistehs begäran” har Kassler ett ”vanligt samtal” med den häktade Farhad i en förhörscell. Det går lika dåligt som vanligt och Shaisteh går av någon anledning med på att ge Asrin till Farhad. Sen bara råkar de stöta på en mycket förstående Amir när han förs ut ur landet/serien i en vanlig polisvolvo. Samuel oroar sig för att han inte kan sälja för mer än två tusen om dagen för Framgångskyrkan varpå Sten passiv-aggressivt pushar honom på pengarna för teleksopet. Pamela går till Gunvor och freakar om Jackie som ger henne visdomsord över fritösen. Kotten kommer med en bukett fula blommor till Jackie på jobbet. Hon avfärdar honom på ett smärtsamt och förödmjukande sätt. Sen gaggar hon lite mer med Ernst. Tommy och Norton kommer hem från sin fisketur. Larry frestar Tommy med sitt senaste stöldgods, en låda ”sprillans nya CD-Rom” men Norton påstår att Tommy vill bli kock så att han kan laga gädda. Janet går till doktorn för sin elallergi, naturligtvis är ”doktorn” Jackie som förklarar att elallergi typ inte finns. Samuel säljer bara för fem hundra varpå Sten tvingar honom att säga att han är en usel människa. Sen ser det ut som att han måste äta en paj som alla spottat på, men istället mular Ulrika hela pajen i hans ansikte (”Bestraffning!”) Norton kränger Taggens Munchkopia åt en uppenbart mysko kvinna i leopardjacka. Eivor försöker trösta sig hos Kotten för att Sten är så ond men hux flux är han där med barnen och en bestraffande blick. Taggen är inte bjuden på festen på Tre kronor och freakar på Norton. Han blir gladare när han hör att Norton krängt hans Munch för trettio tusen. Det visar sig att deras plan är att köpa ut Sten från Tre kronor. Taggen blir pepp på att sälja fler tavlor men Norton känner igen hans stirriga blick och säger att de ska ta det jävligt lugnt. Birgitta och Gunvor tar en blåsig promenad till Dramaten. På festen på Tre kronor spanar Tanja och Ulrika efter våldtäktsmän. Medan hon dansar med Abby kommer den välbekanta handen som droppar något i hennes drink. Det är Lars Norén-stämning hos Sten och Eivor när han rör sig i skuggan och kräver Eivor på faderskapstest. Abby letar efter Tanja på festen. Ulrika får plötsligt för sig att Clark kommer våldta Tanja och tvingar Samuel att omedelbart ringa polisen (dvs Kassler). Taggen råkar berätta för Gunvor och Larry att Norton sålt en av hans tavlor varpå Gunvor blir vred. Shaisteh går till Farhad för att bli sams. Istället utpressar han henne om att bli ihop igen, eftersom det visar sig att något fuffens skett när de kom in i landet vilket ingen tydligen vet utom dem. Medan festen pågår smyger Taggen och Tommy in på Stens kontor och byter ut en tavla. Uppe i vattentornet kör en mysko jeep – det visar sig vara Doktor Roland som lägger ut den medvetslösa Tanja på marken. Han dekorerar henne med tulpaner och skriker ut i natten. Samtidigt freakar alla på Clark, som avslöjar att hon stuckit iväg med ”rymdstollen”. Av någon anledning är det Samuel som tar sig till vattentornet först. Han blir skallad av ”doktorn”, som sedan haffas av Kassler.


Krediterad manusförfattare: Marietta von Baumgarten.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Det stora bestraffningsavsnittet! Alla blir skyldiga till små eller stora brott, verkar det som.

Stackars Samuel. Först en paj i fejset sedan en skalle. Att det var doktor Roland som var våldtäktsmannen var för övrigt det minst oförutsägbara som hänt sedan förra veckans tisdag, som ju kom direkt efter måndag precis som väntat.

Sussi hänger mjölkpaketet utanför fönstret i ett rep för att hålla kylan. En random passning till Förspillda dagar av alla saker.

Kassler har en överdubbad replik i en dialog med Shaisteh. Oklart vad han säger egentligen. Sabbade de en replik och hade den kvar? Vore inte otänkbart med tanke på den lite tveksamma scriptastandard som serien håller numer.

Vi får aldrig se Tommy och Nortons fisketur… lite trist ändå.

Nortons plan att köpa ut Sten, för pengar de fått från konstförfalskning, är rätt kass.

Sedvanligt crappy musik på Tre kronors fest, trots att Abby påstår att de spelar han och Tanjas ”låt”

Om Taggen inte vet att Norton säljer hans tavlor illegalt, hur kan han då ha ”den stirriga blicken”?

Dramatiskt snöfall vid vattentornet, måste man säga!


Citat

Eivor: Du tvingade mig att sitta i skafferiet!
Sten: Ja men Eivor, dina tankar var faktiskt lite ofokuserade.

Farhad: Jag älskar dig! Vi hör ihop
Kassler: Du! Du fick chansen, nu åker du in!
Farhad: Vad klagade du på! Jag pratade ju svenska!
Kassler: Du sa fel sak!

”Titta på din flickvän, hon håller ju på att bli en robot!” / Taggen

Ernst: Ibland önskar jag att det fanns en högre makt som talade om för mig vad jag skulle göra
Jackie: Ja, men du hade ju inte lyssnat ändå!

Norton: En äkta Munch, målad av en fullkomligt okänd förmåga
Mystiska damen: Smart! Bara en äkta Munch…!
/ Obegriplig replikväxling.

Tanja: Tänk att nån av dom här kanske är en våldtäktsman…!
Ulrika: Ja jag gillar inte riktigt det.

”Du, ta lite paj va?” / Clark till Samuel.

”Låt oss dansa, min sköna böna” / Abby till Tanja

”BELÖNING! BESTRAFFNING! BELÖNING! BESTRAFFNING!” / Framgångskyrkans mantra


Säsong 10


Tre kronor

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *