📼 The Butcher Boy (1997)

mini35star

Slående filmatisering av Patrick McCabes våldsamt uppluckrade roman – en minst sagt säregen version av den numera välbekanta genren ”uppväxtskildringar ur arbetarklassen” där huvudpersonen är en irländsk pojke som växer upp med en alkoholiserad och våldsam far och gradvis blir galen. Med en högljudd berättarröst och en konsekvent närgångenhet är filmens perspektivet så tätt fokuserat på pojken (fint spelad av Eamonn Owens) att man inte får en chans att betrakta detta som något slags drama i konventionell mening – snarare är det en upplevelse av livet som levs framför våra ögon, till effekter som är både socialrealistiska och fantasifullt överdrivna, blodigt allvarliga men också absurt komiska. Detta är en spritt språngande filmupplevelse, som på ett starkt sätt sätter fingret på sociala arv och religiös korruption, men också faktumet att att den generella synen på galenskap ofta hör ihop med en ovilja att se bortom konformism eller trygga formler.

Ytterligare kommentar: Romanen skrevs i en stream of consciousness-stil som The Butcher Boy anammar på ett lyckat sätt – det påminner faktiskt en hel del om Linklaters Boyhood vars produktion påbörjades runt fem år efter att denna film kom. Det är också en riktigt punkig svarsversion på filmer som Min vänstra fotEn ängel vid mitt bord, Svarta änglar etc.

1997 STORBRITANNIEN/IRLAND 110 min. färg/35mm/1.85:1. R: Neil Jordan. S: Eamonn Owens, Stephen Rea, Fiona Shaw, Andrew Fullerton, Aisling O’Sullivan, Alan Boyle, Seán McGinley, Ian Hart, Brendan Gleeson, Milo O’Shea, Sinéad O’Connor, Gina Moxley, John Kavanagh, Niall Buggy. Vann Silverbjörnen i Berlin och kom att bli den sista filmen som gjordes av produktionsbolaget Geffen.

försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *