The Rapture (1991)

Udda berättelse om en uttråkad telefonoperatör (Mimi Rogers) som mättar sitt begär i sexuella lekar med främlingar om nätterna… ända tills hon utan förklaring går med i en kristen sekt och snart blir övertygad om att hon snart ska tas till himlen på den nära förestående domedagen. Filmen spekulerar i vad som skulle hända om den kristna profetian om uppryckandet skulle ske i verkligheten, fast sedd genom det existentialistiska ögat hos en modern människa. I USA hoppades Michael Tolkin (manus/regi) att detta var filmen som skulle skaka om grundvalarna och göra Mimi Rogers till ett stort namn. Istället blev det ingen större framgång och inte en film som blivit speciellt ihågkommen (men då och då ser en och annan den och tycker den är ett bortglömt mästerverk). Det är en intressant och på sitt sätt spännande film, ett ambitiöst projekt från en filmskapare som har något på hjärtat. Både intrigen och gestaltningen är dock rätt tunn och i slutändan finns det inte så mycket att säga om den som man hade önskat; provokationen mot organiserad religion och köttslig puritanism ger heller inte många utslag på andra sidan Atlanten.

1991 USA 100 min. färg/35mm/1.85:1. R: Michael Tolkin. S: Mimi Rogers, David Duchovny, Darwyn Carson, Patrick Bauchau, Kimberly Cullum, James LeGros, Will Patton, Sam Vlahos, Stéphanie Menuez, Marvin Elkins. Gick direkt till video & kabel-TV i Sverige år 1994 med titeln Nattens fånge.

Brevfilmen (2020)

En lantlig liten meditation av Jarl där han brevväxlar med vännen och kollegan Carsten Jensen genom en serie kortfilmer. Jensens brev är färre, och odokumenterade i filmen, eftersom han drabbades av cancer. Jarl använder idén till att upplysa om miljöfarliga kemikalier och hälsa på Jan Myrdal, som dog inte långt senare. I princip en filmatisering av ett oanseligt anteckningsblock. Gott om lugn och ro från en gammal filmskapare; inte helt fel.

DOKUMENTÄR. 2020 SVERIGE 80 min. färg/DV/16:9. R: Stefan Jarl. Ursprungligen en kortfilm på 56 min. Sevärd.

The Big Sleep (1978)

Ganska konstig, otymplig filmatisering av Raymond Chandler-boken (som mest minnesvärt gjordes av Howard Hawks med Bogart i Utpressning) gjord i Storbritannien (eftersom brittiska United Artists vid denna tid köpt Warners gamla arkiv). Mitchum, som var i pensionsålder här, spelar Marlowe, som får pandoras ask-uppdraget av en gammal general (Stewart) att luska ut en utpressningskomplott. Saker som leder honom till komplotter som innefattar pornografi, homosexualitet och psykosex – saker från Chandlers bok som Hawks inte kunde använda sig av. Trots detta är det hela en påfallande blek och livlös film som står och stampar på samma plats hela tiden. Ett bra exempel på att Chandlers särskilda noirbyggen behöver mycket salt och peppar för att inte bara bli en tråkig rundgång av exposition; att förpassa intrigen från Kalifornien till London gör heller ingen glad.

1978 STORBRITANNIEN/USA 99 min. färg/35mm/1.85:1. R: Michael Winner. S: Robert Mitchum, Sarah Miles, Richard Boone, Candy Clark, James Stewart, Oliver Reed, Joan Collins, Edward Fox, John Mills, Harry Andrews, Colin Blakely, James Donald, Diana Quick, Richard Todd, John Justin, Martin Potter, Simon Turner, Patrick Durkin, David Savile, Don Henderson, Roy Evans, David Jackson, Mike Lewin, Dudley Sutton, Derek Deadman, David Millett, Clifford Earl, Joe Ritchie, Michael Segal, Norman Lumsden, Nik Forster, Judy Buxton. Runt tjugo sekunder av ”nedskjutningar” trimmades bort av den statliga censuren vid svenska premiären.

Evil Toons (1992)

Fyra tuttfior (från Penthouse et al) ska städa ett gammalt hus men får istället tampas med en demon, en tecknad varg som är med i totalt två scener. Här verkar det som att någon glad tjomme försökt göra den sämsta film som någonsin gjorts med flit. En trasig speldosa spelar bättre än de flesta inblandade, inklusive David Carradine i rollen som Per Oscarsson från ”Ingen rövare finns i skogen”, samt Dick Miller, som i en scen sitter och tittar på sig själv i A Bucket of Blood. Självmedvetenhet går över till odräglighet. Man får hoppas att alla faktiskt hade kul under inspelningen i alla fall; ett under att de inte kallade denna ”Vem satte på Roger Rabbit”.

1992 USA 90 min. färg/35mm/1.85:1. R: Fred Olen Ray. S: Monique Gabrielle, David Carradine, Arte Johnson, Dick Miller, Suzanne Ager, Madison, Barbara Dare, Don Dowe, Michelle Bauer.