Bunny Lake är försvunnen (1965)

Carol Lynley spelar ensamstående ung amerikansk mamma i London som ska hämta sin dotter efter första dagen på förskolan… men hon hittar henne ingenstans, ingen vill kännas vid att hon varit där och polisen hittar inga bevis för att hon överhuvudtaget existerar. Ruggig thriller, välgjord på Premingers typiska sätt, där huvudpersonens Kafka-tillvaro på många sätt blir det största mysteriet. Är verkligen britterna så här jävliga mot folk? Eller ska vi tolka det hela som någon slags förtäckt kritik mot modern sexualitet? Uppfattade vi Lynley som lika fruktansvärt utsatt då som nu? Slutet är lite utdraget, som ofta i sådana här filmer, men det hela är absolut sevärt. Se även En dam försvinner, De oskyldiga, Changeling.

Bunny Lake Is Missing. 1965 STORBRITANNIEN 107 min. sv/35mm/2.35:1. R: Otto Preminger. S: Carol Lynley, Laurence Olivier, Keir Dullea, Martita Hunt, Anna Massey, Clive Revill, Finlay Currie, Lucie Mannheim, The Zombies, Noël Coward, Adrienne Corri, Megs Jenkins, Delphi Lawrence, Jill Melford, Suzanne Neve. Byggd på en roman av Evelyn Piper (Marryam Modell), Ira Levin var med och skrev manuset men är inte krediterad.