New Rose Hotel (1998)

En mycket trogen filmatisering av en novell av William Gibson; utspelar sig i den megakapitalistiska nära framtiden – Walken och Defoe spelar industriella spioner som anlitar prostituerade Argento för att förföra ett japanskt kreativt geni och därmed sänka dennes värde som mänskligt kapital. Visst låter det spännande? Större delen av filmen utspelar sig i dämpade hotellrum och det är svårt att skaka av sig känslan av att hela filmen faktiskt vill ligga och dra sig. Ferraras typiskt antisociala skiter-i-vilket-attityd leder till många dimmiga passager av bakisångest och inte mycket mer, eftersom allting händer utanför vår horisont (tanken är att Dafoe ska bli förälskad i Argento, men allt som händer sker andra karaktärer och inte honom). Det hela är som en långfilmsversion av Martin Sheens tillvaro i början av Apocalypse Now. Ändå är filmen märklig nog att vara sevärd på sitt sätt, för rätt publik, eller som ensamt, mycket ensamt, nattsudd.

1998 USA 93 min. färg/35mm/1.85:1. R: Abel Ferrara. S: Willem Dafoe, Asia Argento, Christopher Walken, Annabella Sciorra, John Lurie, Kimmy Suzuki, Miou, Yoshitaka Amano, Gretchen Mol, Phil Neilson, Ken Kelsch. Efter en novell av William Gibson. Trailer.