Man on Fire (2004)

Denzel Washington är ”The Prequalizer” i den här filmen som var några år före sin tid vad gäller moderna vigilantstänkare i Bronsonstuk. Han spelar avdankad, alkoholiserad fd CIA-agent som tar jobbet som livvakt till rikemansbarn i Mexico City; när saker går snett ger han sig av på biblisk vedergällning. En typiskt överblåst, tung Tony Scott-film som har en gedigen upptakt och ett par spännande scener; men när Denzel ger sig ut på hämnarstråt känns det redan som att filmen hållit på för länge. Tekniskt är filmen snygg, men det är en för stor kavaj på för liten hydda; lättare körglädje finns i en mindre pretentiös film som The Equalizer 2.  

2004 USA/STORBRITANNIEN/MEXIKO/SCHWEIZ 146 min. färg/35mm, delv 16mm, DI 2K/2.35:1. R: Tony Scott. S: Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken, Radha Mitchell, Marc Anthony, Giancarlo Giannini, Mickey Rourke, Rachel Ticotin, Roberto Sosa, Jesús Ochoa, Gero Camilo, Mario Zaragoza, Charles Paraventi. Digitalt mastrad men gjord med och för 35mm. Innan eftertexterna tackas Mexico City, som ”a very interesting place”. Hmm…?