Skuggor över södern (To Kill a Mockingbird, 1962)

Präktig klassiker efter Harper Lees klassiska roman; Peck fick en Oscar för rollen som Atticus Finch, den rättrådige advokaten som i depressionens sydstater försvarar en svart man som orättfärdigt anklagas för våldtäkt. En fortfarande väldigt populär film, trots (eller på grund av?) sin tämligen förenklade moralpolitik. Filmen är välgjord, välspelad och noggrann med detaljerna från förlagan – även om Lees suggestiva prosa ligger helt orörd av filmen, som hålls tillbaka av en lite gammaldags teatralitet; ett år som 1962 hade man kunnat förvänta sig en mer vågad film på det här underlaget.

1962 USA 129 min. sv/35mm/1.85:1 R: Robert Mulligan. S: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Ruth White, Brock Peters, Estelle Evans, Paul Fix, Collin Willcox (Collin Willcox Paxton), James Anderson, Alice Ghostley, Robert Duvall, William Windom, Crahan Denton, Richard Hale.