📼 Creed II (2018)

mini25star

Rocky-sagan är verkligen en helhet större än sina delar. Den populärkulturella credden går till Michael B. Jordan och regissören Steven Caple Jr men det går inte att komma ifrån att Sylvester Stallones ande vilar tung över procedurerna i Creed II. (Tanken var att Stallone skulle regissera, men han backade ljudlöst undan när de rätt givna protesterna kom farandes).

För all del, all heder till Jordan – han har rå skärpa och hett blod i blick. Men betänk storyn: Efter att ha säkrat tungviktstiteln är Creed jr redo att stadga sig med ambitiösa artisten Bianca (Tessa Thompson), men en ”blast from the past” dyker upp i form av ryssen Viktor Drago (Florian Munteanu), drillad av Ivan (Dolph Lundgren) som en gång i tiden hade ihjäl hans pappa i ringen.

Creed II påminner alltså en hel del om Rocky II – nähe! Medan vissa blivit besvikna på det här faktumet, och menat att ”Creed 2” bara blivit ”Rocky 8” så är jag inte förvånad. Faktum är att det här är ett sådant där tillfälle då jag höjer på händerna och säger: ”Det var ju vad jag sa om första filmen!” Kanske hypen hinner ikapp sig själv?

I vilket fall som helst tycker jag inte att det är en skam att se det här som en fortsättning i den långa såpoperan om Rocky Balboa, alldeles oavsett hur mycket ringside han själv hamnat i. En bergfast formula, och insikten om det egna eftermälet, har alltid varit A och O i de här filmerna och serien är faktiskt smått unik. Tänk efter: Creed II måste låtsas som att Rocky IV var en bra film för att överhuvudtaget fungera – och se där! Lik förbannat är det så pass välspelat och välgjort att formulan visar sig hålla för en rond till.

Jag vill nästan påstå att den här filmen skulle bli poänglös om det inte kommer en Creed III. Det kan ju inte sluta nu.


2018 USA 130 min. färg/codex, ARRIRAW 2.8K/2.39:1. R: Steven Caple Jr. S: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylica Rashad, Dolph Lundgren, Florian Munteanu, Russell Horsnby, Wood Harris, Milo Ventimiglia, Robbie Johns, Andre Ward, Brigitte Nielsen, Patrice Harris, Jacob ’Stich’ Duran, Ana Gerena.

<- Creed.
-> Creepshow.

försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *