📼 Mortal Engines (2018)

mini2star

Den här filmen ser ut som miljoner dollar men känns som en tom plånbok. Att den gått back 150 miljoner dollar är den typ av nyhet som Hollywood älskar att skrika av skräckblandad förtjusning av – men svaret på varför filmen floppade har ett konkret svar: Den var för dyr att göra! Alla filmer måste inte komma med trettio kvackiljoner i insats.

Filmens andra problem är att den är oåterkalleligt generisk. Filmen utspelar sig i en (till) postapokalyps, den här gången i en ödemark där städer rullar fram på hjul; huvudpersonen är en mystisk hämnare (Hera Hilmar) som är ute efter Hugo Weaving, som i sin tur styr ett tyranniskt London på jakt efter ett domedagsvapen.

Allt är otroligt påkostat, världen är inbjudande och specialeffekterna stundtals fascinerande. Men filmen lägger hela tiden locket på och verkar vilja garantera att karaktärerna ska bli så färglösa som möjligt, spänningen så klichétung som möjligt och manuset en enda lång livlös expositionsmaskin – när inte världsbygget kommer i vägen för dramatiken finns ingen story att rättfärdiga världsbygget. En rätt frustrerande film, alltså, inte minst eftersom vi nu kan vara rätt säkra på att vi aldrig får se en spännande filmatisering av Philip Reeves ”De vandrande städerna”, kvartetten allt detta bygger på.

Det hela är inte nödvändigtvis någon fara för Peter Jackson, dock, som producerade och skrev manus tillsammans med Philippa Boyens och Fran Walsh.


2018 USA/NYA ZEELAND 128 min. färg/Redcode RAW 8K, DI 4K/2.39:1. R: Christian Rivers. S: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide, Stephen Lang, Colin Salmon, Mark Mitchinson, Regé-Jean Page, Menik Gooneratne, Frankie Adams, Leifur Sigurdarson, Kahn West.

försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *