📼 Död på nytt (1991)

mini3star

Enligt Kenneth Branagh gick manuset till Död på nytt runt till flera olika personer innan det kom till honom. Det rådde beröringsskräck, ingen ville ta i det. Anledningen stavades ockultism. Filmen var en mysteriekomedi som handlade om tidigare liv – var folk religiösa eller vidskepliga? Ansåg man att filmen var vanhelgande eller ett järtecken? Det är lustigt hursomhelst, vilka strömningar som utvecklar sig när en kultur lever isolerad loppa med locket på i årtionden. Plötsligt får man Hollywood – Nut Town.

I filmen spelar Branagh en typ av privatdetektiv som får en kvinna med minnesförlust på halsen (Emma Thompson). De går till en knasig hypnotisör (Derek Jacobi) och det visar sig att de båda varit gifta i ett tidigare liv – detta förklarar hoppen tillbaka till ett svartvitt 40-tal, då Branagh var en berömd kompositör som efterhand hade ihjäl frugan Thompson i svartsjuka (eller hade han???) och ödet föreslår att samma sak (på något sätt) ska hända igen (eller ska det????)

Det är inte så krångligt som det låter – bara långsökt. När man väl får grepp om storyn är den faktiskt rätt så dum. Men… fluffig! Det finns mycket att gotta sig i här – det är den typ av film som hade varit outhärdligt medioker om det bara varit en b-film, men nu är den pimpad med Shakespeare-skådisar, vibrerande musik av Patrick Doyle, starka vibbar av Hitchcock och De Palma, en scenografi med en gammal doft av Hollywoodsk nylon och läder, samt en hel del europeisk Old World-charm.

Branagh och Thompson var förstås gifta i verkligheten vid den här tiden, vilket eventuellt ger deras samspel en extra nerv – samtidigt är de båda så proffsiga att de aldrig tappar huvudet. De skryter med sina perfekta amerikanska accenter, medan de perfekt balanserar sina dubbla dubbelroller, och de backas upp av Robin Williams som ovårdad låtsasockultist och Wayne Knight som läspande kompis som verkar bo i ett mörkrum – vi vet att han antingen kommer att ha viktig information och sedan råka illa ut, eller försvinna för att rädda dagen i sista scenen, just när vi glömt honom.

Good times, good times.


Dead Again. 1991  USA 107 min. färg, sv/35mm/1.85:1. R: Kenneth Branagh. S: Kenneth Branagh, Emma Thompson, Andy Garcia, Derek Jacobi, Wayne Knight, Robin Williams, Hanna Schygulla, Campbell Scott, Jo Anderson, Lois Hall, Richard Easton, Gregor Hesse, Vasek Simek, Christine Ebersole, Raymond Cruz.


försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *