📼 Inkräktare (1960)

mini3star

Många som söker upp filmer av Luis Buñuel förvånas över hur ”vanliga” hans filmer är. Men surrealismen var inte så himla surrealistisk egentligen – den handlade snarare om ett tillstånd.

Inkräktare – en av hans många underskattade filmer, och den enda han gjorde på engelska utspelar sig på en ö full med giftspindlar där en incestuös tölp bor med sin mycket unga brorsdotter. Därpå flyr en jagad svart man dit. Konflikter uppstår medan intrigen närmar sig en moralisk rävsax där gråzoner och nyanser utvecklas i usla karaktärer, utan att deras brister för den sakens skull rättfärdigas.

Detta är en slående modern film som behandlar rasism, klass och sexuellt våld lika rakt som djupt. Den är också definitivt präglad av surrealismen. Även om filmen inte innehåller specialeffekter eller övertydliga signaler så är filmens scenario fortfarande märkligt, liksom osannolikt och godtyckligt, drömskt malplacerat. David Lynch skulle komma att inspireras särskilt mycket av denna känsla av ”inte riktigt på riktigt men bara nästan en dröm”.

La joven. 1960 MEXIKO/USA 95 min. sv/35mm/1.85:1. R: Luis Buñuel. S: Bernie Hamilton, Zachary Scott, Key Meersman, Crahan Denton, Claudio Brook. Byggd på en novell av Peter Matthiessen. Fotad i negativ 1.37:1.

försökigen

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *