📼 Oklahoma! (1955)

mini3star

”Territory folks should stick together” går den muntra refrängen – och jo, när kritvita jokels ramlar runt arm i arm och sjunger den så kan man inte förneka att man öppnar kistan till federationens svarta bok, och den historiska linje av våld som alltid löpt genom USA.

Men bortsett från det så är det ju glada tider här! Rodgers & Hammersteins muntra lantismusikal har visserligen inte mycket till story men gott om färg och flärd. Utspelar sig gissa-vart och handlar, till någon mån, om ett par olika bönder och cowboys som kämpar om gunsterna hos sina blivande gemåler. Rod Steiger står som en sur kloss mitt i alltihopa som en svartsjuk galning – den enda riktiga skådespelarprestationen här, bortsett från Gloria Grahame som är psykande som Ado Annie, flickan ”som inte kan säga nej”; genusglasögon placeras gärna på nästippen, eller inte alls, i denna sydstatsfantasi. Oklanderligt klämkäcka nummer hursomhelst – ”Oh, What a Beautiful Mornin’”, ”The Surrey With the Fringe on Top”, ”People Will Say We’re in Love” och titelsången samt en extra höjdpunkt i och med Laureys balettdröm, en mellanaktssekvens som placerar sig tryggt i musikalhistorien, någonstans i toppen av mellanskiktet av de bästa som gjorts.

Den stora tekniska kuriosan är att detta egentligen är två filmer – Rodgers & Hammerstein ville att filmen skulle vara en helaftonsföreställning så de spelade in filmen på 65mm (Todd-AO) för att visas i en Roadshow-version. Samtidigt behövde de en reguljär version, varför de riggade varje tagning två gånger och spelade in en till version på 35mm CinemaScope. Länge var den sistnämnda versionen den enda som fanns tillgänglig, men på senare år har Todd-AO-versionen restaurerats. Den ser verkligen helt fantastisk ut i nyutgåvor på Blu-ray och är en överlägsen upplevelse i jämförelse med scope-versionen (även om skillnaderna mellan versionerna rent innehållsmässigt är marginella).


1955 USA 145 min. färg/35mm/35mm, 65mm/2.20:1 (70mm), 2.55:1 (35mm). R: Fred Zinnemann. S: George MacRae, Shirley Jones, Rod Steiger, Gloria Grahame, Gene Nelson, Charlotte Greenwood, Eddie Albert, James Whitmore, Barbara Lawrence, Jay C. Flippen, Roy Barcroft, James Mitchell, Bambi Linn, Jennie Workman, Virginia Bosler, Kelly Brown, Evelyn Taylor, Lizanne Truex, Jane Fischer, Marc Platt.

försökigen

No Responses

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *