📺 Tre kronor – avsnitt 103

Shaisteh kommer till jobbet med en blåtira.


Avsnitt 103. Alla mobbar Samuel för hans UFO-flopp medan familjen Koriander gör sig redo för familjeterapi. Förutom att deppa så har Samuel även blivit utesluten ur UFO-föreningen av doktor Roland. Eivor pratar med Sten i telefon. Tydligen ska hon få en överraskning, ”en sorts present”. Shaisteh kommer till jobbet med en blåtira. Hon påstår muntert att hon ”ramlat i köket”. Kassler kommer till Karlsson-Persson med tråkiga nyheter – ”myndigheterna har dragit igång en process” för att få dem att flytta. På Tre kronor kallar en kund Abby för laktristomte och n-ord varpå Janet freakar ut, kallar honom rasistäckel, kastar honom över disken och nitar honom. Ulrika svänger förbi hos Clark för att tacka honom, eftersom han jagade bort blottaren i förra avsnittet. Clark råkar stå i full samundervisning och trimma sin moppe. I övrigt är han sitt vanliga truliga jag och Ulrika verkar försiktigt nyfiken. Shaisteh går för att anmäla sin man till polisen men de agerar med absolut rasism. På sjukhuset blir hon dessutom attackerad av Kassler, som dock får en tankeställare när han ser hennes blåtira. Larry går till Tre kronor och freakar på Janet, som står och dansar Lambada med en extremt motvillig Abby. Sen freakar han svartsjukt på Abby också medan han ändå håller på. I ett rum med tickande klocka har familjen Koriander familjeterapi. Terapeuten är Erland Svenningsen, en riktig filbunke i stickad tröja som genast börjar psykoanalysera dem och komma med nonsensmetaforer. Han tvingar familjen att ta varandras händer, kramas och förlåtas. Han undrar också om Kottens manlighet blivit sårad av Jackies affär. Samuel skiter i allt för han är bara förbannad på Doktor Roland. Ernst babblar vidare om Koltäppan, den här gången vid Emma, den enda som kan lyssna på honom eftersom hon ligger i ett koma. Kassler pushar Shaisteh om blåtiran, nu plötsligt väldigt intresserad av hennes välmående. Hon berättar att hennes ex-man Farhad misshandlat henne medan ett högt c och ekon av persiskt prat ligger på ljudspåret. Pamela deppar om Jackie för Gunvor men Gunvor försöker förklara att Jackies reaktion inte är så konstig och att Pamela måste försöka respektera hennes val. Kotten går in på en kiosk och försöker köpa alla ex av Aftonbladet och Expressen eftersom det visar sig att hans fertila affär med Eivor står på förstasidan. Han hamnar i en obegriplig brottningsmatch med kassörskan och ramlar ihop – sen kommer Jackie in och ser löpsedeln, varpå hon daskar honom i huvudet. Samtidigt tjuvläser Ernst tidningen bakom axeln på en främling i en hiss. Alva går till Samuel för att prata med honom om saken men Samuel är trött på allt som har med Kotten att göra – istället har han blivit övertygad om att Jojje var den som våldtog Alva. Kassler klampar in på polisstationen och blir våldsam mot sina unga kolleger eftersom de är ”slödder” och en ”skam för hela poliskåren”, samt att han kan göra dem till trafikpoliser. Shaisteh och Kassler utbyter dramatiska blickar. Gunvor försöker återigen ta sig igenom en middag med Karlsson-Perssons. Den här gången är det Janet som bjuder på sin mormors ”svartsoppa”. Sedan super hon Gunvor under bordet varpå hon håller ett brandtal om hur de ska glömma allt gammalt groll. Samtidigt blubbar hon ur sig att Karlsson-Perssons måste flytta, varpå Sussi freakar. Eivor får blommor av Sten. Det visar sig att ”överraskningen” är löpsedlarna där hennes affär med Kotten avslöjas. Hon reagerar med att vattnet går. Samuel och Ulrika ger Kotten the silent treatment. Jackie är extremt hotfull. På sitt håll freakar Ernst med tidningen i hand. Jackie kallar Eivor för en ”äcklig liten apa” medan Kotten försöker förklara sin gamla affär. Samtidigt har Eivor en ganska torftig förlossning, men hon föder hursomhelst en son.


Krediterad manusförfattare: Anders Brundin.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Erland Svenningsen spelas av Per Holmberg, aka Henrik Bjurhed från ”Rederiet”. Worlds collide!

Lustigt att Janet går från rasist till militant antirasist på ett avsnitt.

Enormt låga odds på att Jojje – som inte ens är med i serien längre – skulle vara skyldig till våldtäkten. Herrings blir inte mer red än så.

Eivor pushar Shaisteh om att hon vet att det var hon som hjälpte flyktingen att rymma. Känns väl inte som att så jättemånga andra prime suspects finns på sjukhuset.

Inget annat avsnitt i någon annan TV-serie har varit lika besatt av ordet helikopter.

Samuel har två morgonrockar på sig i det här avsnittet. En rödgrårandig och en svartblårandig. Han är prins Morgonrock.

Älskar att Aftonbladet puls står i hyllan på kiosken. Those were the days.

Många ekoeffekter på ljudspåret.

Alva har backat från sitt tidigare avtal och vill tydligen inte bränna Samuels teleskop längre.

Pamela och Gunvor är för tillfället på avbytarbänken i serien och går mest runt och väntar på bättre tider.

När Sussi lämnar bordet används samma överdrivna ljudeffekter som när Ulrika gjorde det i förra avsnittet.


Citat

”Tycker du om min nya ögonskugga?” / Shaisteh har ”ramlat i köket”

Eivor: Får ni muslimer sminka er egentligen?
Shaisteh: Det här handlar mer om kamouflage ser du. Något som muslimer kan allt om. Terroristsminkning. Grönt rouge!

”Mitt rykte som seriös UFO-forskare är förstört. Allt på grund av en jävla helikopter. En sketen jävla polishelikopter…!” / Samuel

”Vi bjuder in Sussis kille också, han målarkludden” / Janet, om Taggen.

”Jag har varit tillräckligt länge inom sjukvården för att känna igen ett misshandlat öga!” / Birgitta har dock inte lärt sig fackspråk.

”Han får väl börja tro på tomten nu eller nåt.” / Ulrika om Samuels UFO-besvikelse.

”Du! Hon är fortfarande ung och fräsch, va. Och fast i hullet! Och du håller dig lugn också!” / Larry (han som blir duad är en totalt random person man aldrig får se ansiktet på)

Erland: Vi har alla roller i ett stort drama. Om vi tänker oss att familjen är den farkost som ska ta oss mot framtiden, och omvärlden är en skärgård där vi inte riktigt känner alla kobbar och skär. Ibland blir det kanske dimma… och då stöter vi på grund.
Ulrika: Vad snackar du om?!

”Vad är det här? Partiledare? Heh! Undrar vem det kan vara…” / Kottens famous last words inför löpsedlarna.

”Det här är helsjukt” / Samuel.

”Det här ju helt sjukt!” / Ulrika.


Säsong 9


Tre kronor

No Responses

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *