—————————————————————————————————–

Kvinnan i fönstret (2021)

För några dagar sedan flög min dator i backen och tvärdog; kvaddad hårddisk, sayonara dokument. Det betyder att mycket av det jag hade tänkt publicera här kommer bli försenat. Opublicerade äldre recensioner kommer plockas upp ur arkiven istället och kapselrecensioner kommer flyta på.

Disken är inlagd på operation och vad jag har att vänta mig, om jag har tur, är en bunt filer där säkert hälften är korrupta och ingenting riktigt ser ut som jag minns det.

Situationen påminner en hel del om The Woman in the Window som började som en prestigefull filmatisering av en bestseller; bolaget Fox 2000 plockade upp rättigheterna, men samma bolag blev stängt av Disney när de köpte hela Fox våren 2019. Producenten Scott Rudin fick sedan avinstalleras på grund av metoo och alla stora skådespelare som var med på skutan (Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman) fick finna sig i en massa omskrivningar och nya tagningar; det är lite svårt att helt säkert säga vem som faktiskt skrivit och regisserat den här filmen. Som om inte allt detta var nog fick den nöja sig med att fjongas ut på Netflix våren 2021 när den skulle den ha varit en stor biotitel redan hösten 2019.

Kritiker har varit hårda mot regin, men det är som sagt svårt att veta exakt hur den här filmen har gått till. Visuellt och rytmiskt tycker jag filmen gör ett bra jobb att fånga stämningen i storyn; Amy Adams spelar en psykolog som lider av agorafobi och tror sig bevittna ett mord på andra sidan gatan. Psykisk mani och isolationens oändlighet rullar runt fint i filmens regniga och dunkla stämning av lapsang och gula tapeter.

Men något måste absolut ha gått fel någonstans, i något led, för en timme in i filmen kommer ett avslöjande som är en stendöd kliché och kreativt självmord; i princip allting som varit intressant med filmen skrumpnar ihop och dör framför våra ögon och de sista 40 minuterna är en jonglering med ofärdiga idéer som inte hänger ihop någonstans.

Det hela ser ut som vad det är – en hoplappad restprodukt. Det påminner skrämmande mycket om hur min klonade hårddisk kommer se ut, är jag rädd. Men den som lever får se.

På återseende!

FREDRIK FYHR

Videosöndag